links

Over de Belgische Ardennen en wat u er kunt doen, vinden, bezoeken, eten en ontdekken kan u  via Google ruim voldoende informatie vinden.
Hoewel België officieel drietalig is (ja, ook Duits is een officiële taal) is veel lokale en regionale informatie uitsluitend in het Frans beschikbaar is. Er worden echter sinds jaren grote inspanningen geleverd om hier iets aan te doen.

Enkele “klassiekers” in de streek van Durbuy zijn o.a.:

  1. Het oude middeleeuws stadscentrum “Durbuy Vieille ville”,
  2. Het mais-labyrint in Barvaux,
  3. "Les Topiaires”: een mooi park met vormsnoeibomen
  4. Wéris: mooi dorpje met een heleboel dolmen en menhirs (en vanzelfsprekend een museum hierover),
  5. Het CIR (interpretatiecentrum van de rivier) in het VVV-kantoor van Hotton: info over vissen op de Ourthe en een zalige tuin met fonteintjes en een mini-golf,
  6. Het kasteel van Modave (mis vooral de Kerstversiering niet),
  7. Radadesh: de Hare Krishna-beweging in het kasteel van Septon.

Het Office de Promotion du Tourisme de Wallonie et de Bruxelles (www.belgie-toerisme.net) beschikt over een uitstekende database met activiteiten en manifestaties.
Ook vind je hier een opsomming van alle lokale toeristische diensten  (www.belgie-toerisme.net/contenus/tourisme/nl/151.html).

De lokale VVV-kantoren zijn per streek gegroepeerd in “Maisons du tourisme” (huizen voor touerisme). Voor onze streek is dat het “Maison du tourisme du pays d’Ourthe et Aisne”.
Per provincie tenslotte is er een toeristische dienst. Voor Septon/Durbuy (provincie Luxemburg) is dat het FTLB (voor Fédération touristique du Luxembourg Belge).
Tenslotte kunt u vanaf de OPT-website nog diverse brochures downloaden (www.belgie-toerisme.net/contenus/tourisme/nl/801.html).Handig is de site van Atraxions (www.atraxions.be) : een opsomming van de meest uiteenlopende toeristische attracties, musea, dierenparken, kastelen, museumspoorlijnen, enzovoort.

Bij het Waalse ministerie voor Landbouw, Landschap, Milieu en Toerisme (http://enforet.wallonie.be/apps/spip2_wolwin/sommaire.php3) kunt u een Franstalige brochure downloaden met gedragscodes en regelgeving voor het wandelen, fietsen of rijden door de Waalse bossen op afgebakende routes of buiten het aangeduide wegennet. Ook vind u hier toelichting over de wijze waarop publieke en private bossen worden afgesloten tijdens het jachtseizoen.

Doorheen de bossen van het Waals Gewest werden dertig wandelroutes uitgestippeld (http://enforet.wallonie.be/apps/spip2_wolwin/rubrique.php3?id_rubrique=13). Een summiere routebeschrijving en een in .pdf-downloadbare kaart daarvan vind u eveneens terug op de website.

Voor gedetailleerde informatie over het jachtseizoen in Wallonië: kijk even op Chasse (www.chasse.be/aspx/OpenSaison.aspx?Open=Today).

Sinds enkele jaren bestaat in Wallonië het toeristische project ‘Les Routes du Bois’ (www.lesroutesdubois.be), een toeristisch-didactisch initiatief dat het publiek bekend wil maken met hout, houtverwerking en bosbouw in al zijn facetten.

In Nederland en Vlaanderen bestaat de overtuiging dat de Ardennen een paradijs zijn voor tal van buitensportactiviteiten. Dat is ten dele waar, maar hou in gedachten dat door allerlei misbruik die sporten steeds meer aan banden worden gelegd om de overlast voor bewoners én voor toeristen te beperken. Bovendien zijn er aanbieders van activiteiten die het niet al te nauw nemen met de veiligheid.

De Beroeps Federatie voor Natuursport Ondernemingen (www.bfno.be) heeft dan ook al jaren geleden een gedragscode opgesteld rond buitensporten.
Voor Durbuy kunnen wij u vooral het buitensportbedrijf LPM (www.lpm.be) aanbevelen

Grondige informatie over jagen, vissen, varen of vertoeven in de Ardennen krijgt u op de pagina’s van het Waalse ministerie voor Leefmilieu (http://environnement.wallonie.be) onder bijvoorbeeld ‘Eau’ of ‘Nature ét Fôrets’. Hier zal u vooral verwijzingen vinden naar saaie (maar noodzakelijke) wetteksten en decreten.

 

(Her)ontdek de échte Belgische Ardennen: vlakbij, maar toch heel anders !